Varför du bör överväga att ge ut en ljudbok som författare

ge ut en ljudbok

Som författare har du säkert tänkt på olika sätt att nå ut till en bredare publik och maximera din bokförsäljning. En relativt ny och växande trend som du bör överväga är att ge ut en ljudbok. I denna artikel kommer vi att diskutera varför ljudböcker är en smart investering för författare och hur du kan dra nytta av denna nya plattform för att nå ut till en större publik.

Ökande efterfrågan på ljudböcker

Först och främst är det viktigt att notera att efterfrågan på ljudböcker har ökat dramatiskt de senaste åren. Enligt en rapport från Audio Publishers Association, har försäljningen av ljudböcker ökat med 22,7% mellan 2019 och 2020, vilket är en tydlig indikation på att allt fler människor börjar upptäcka fördelarna med att lyssna på böcker istället för att läsa dem.

Så varför ökar efterfrågan på ljudböcker? En faktor kan vara den ökande populariteten för mobiltelefoner och smarta högtalare. Tekniken har gjort det enkelt för människor att lyssna på böcker när de är på resande fot eller gör andra saker, som att städa eller träna. Dessutom har pandemin ökat behovet av digitala lösningar, vilket har ökat intresset för ljudböcker.

Fler försäljningsmöjligheter

När du ger ut en ljudbok har du också fler möjligheter att sälja ditt verk. Istället för att bara förlita dig på traditionella försäljningskanaler som bokhandlar och online-bokhandlar kan du också sälja din bok på plattformar som, Storytel, Bookbeat, Audible, iTunes och Google Play Books. Detta ger dig möjlighet att nå ut till en större publik och öka din försäljning.

Utöver att sälja din bok på dessa plattformar kan du också erbjuda din ljudbok som en gratis bonus för dem som köper din e-bok eller fysiska bok. Detta kan öka värdet av dina andra böcker och uppmuntra läsare att köpa fler av dina verk.

Ökad inkomst

Att ge ut en ljudbok kan också öka din inkomst som författare. Enligt en rapport från ACX, en plattform som hjälper författare att producera och distribuera ljudböcker, kan du tjäna upp till 40% av försäljningspriset på din ljudbok. Detta kan vara en viktig inkomstkälla för författare som annars kanske kämpar för att göra en vinst på sina böcker.

En annan fördel med att ge ut en ljudbok är att du kan få royalty på båda formaten (e-bok och ljudbok), vilket kan öka din totala försäljning. Dessutom kan du också erbjuda din ljudbok på abonnemangstjänster som Audible och Storytel, där du kan få en fast inkomst per lyssning.

Förbättrad läsarupplevelse

Att lyssna på en ljudbok kan också ge en annan upplevelse jämfört med att läsa en bok. För många människor kan det vara mer avslappnande att lyssna på en bok än att läsa den, särskilt när man är på resande fot eller när man gör andra sysslor. Dessutom kan en professionellt producerad ljudbok med en duktig uppläsare höja läsarupplevelsen för dina fans och potentiella nya läsare.

Mer exponering för ditt varumärke

Att ge ut en ljudbok kan också hjälpa till att öka ditt varumärke som författare. Genom att ha din bok på flera plattformar kan du nå ut till en bredare publik och få mer exponering för ditt författarskap. Dessutom kan en bra ljudbok generera positiva recensioner och rekommendationer, vilket kan leda till ökad försäljning av dina andra böcker och hjälpa dig att bygga upp ett lojalt följarskara.

Så hur kommer du igång med att ge ut en ljudbok?

Först och främst måste du bestämma om du vill producera ljudboken själv eller om du vill anlita en professionell producent. Om du väljer att producera den själv behöver du köpa rätt utrustning och lära dig grunderna i ljudproduktion. Om du väljer att anlita en producent kan det vara värt att göra en grundlig research för att hitta rätt person för jobbet.

När ljudboken är klar behöver du distribuera den på olika plattformar. Det finns flera tjänster som kan hjälpa dig med detta, inklusive ACX, som tidigare nämndes, eller Author’s Republic. Det är också viktigt att marknadsföra din ljudbok för att nå ut till en bredare publik och öka försäljningen.

Slutsats

Att ge ut en ljudbok kan vara en smart investering för författare som vill nå ut till en bredare publik och öka sin försäljning. Genom att dra nytta av den ökande efterfrågan på ljudböcker och de olika försäljnings- och distributionskanaler som finns tillgängliga kan du öka din inkomst och ditt varumärke som författare. Dessutom kan en professionellt producerad ljudbok förbättra läsarupplevelsen för dina fans och hjälpa dig att bygga upp en lojal följarskara.